På borneliv dk bruges fortællehjulet som redskab

En god måde for børn at lære på er bl.a. gennem fortællinger, der efterfølgende har en oversigt og analyse over historien. Jørn Martin Steenhold har på borneliv.dk introduceret Fortællehjulet, som er en oversigts- og analysemodel, der kan benyttes som model ved skrive- og fortællerkurser. Selve hjulet blev først brugt til leg.

Fortællehjulet på Børneliv giver børn nye begreber

Jørn Martin Steenhold forklarer, at Fortællehjulet først blev brugt, når der var leg med LEGO. Den kunne dermed bruges til at give figurer karakter og personlighed. Fortællehjulet kunne tildele begge dele, der er essentielt for historiefortællinger, men også når man leger med dem. Fortællehjulets inderste kerne angiver identitet og adfærd, både for fortæller og for karaktererne i fortællingen. Fortællerens følelser og affekt angives gennem historien ved de forskellige følelser, der udvises eller beskrives. I Fortællehjulet gås der også i dybden med fortællefænomenerne eller semkonfigurationerne. Det er, hvad der betinger fundamentet for historien og for personernes tilværelse. Det inkluderer Frihed, der udvider eller begrænser, kontrol ved materielt eller immaterielt, de universelle love, der respekteres eller ignoreres, materie man besidder, der kan degenereres eller genereres og destruktion, der kan provokere eller neutralisere. De symboliserer de naturlige og klassiske begreber der er vand, luft, jord, ild og tomrum. Fortællehjulet lærer børn disse begreber at kende, så de kan blive litterære og derigennem opsamle ny viden, som kan anvendes.

Det kan bruges til at forstå, hvad rollelege er

Der tages også et kig på fortællerens rolle og personernes rolle i fortællingen. I Fortællehjulet henviser Jørn Martin Steenhold til rollelege og rollefordelinger. Det er altid fortællerens opgave at formidle historien på en sådan måde, at man ikke bliver bragt i tvivl om historiens hensigter og funktioner. Det gøres gennem måden, historien og karaktererne er formidlet på. Derfor er Fortællehjulet også en måde, hvorpå man kan se på rollerne tilknyttet til de fem tilværelser – kontrol, universelle love, materie, destruktion og frihed. Fortællehjulet kan lære børn og voksne, hvordan personer kan indtage forskellige roller i løbet af en fortælling. Det er en form for udvikling, som til tider kan være parallel med børnenes egen udvikling. Selvom Fortællehjulet er et praktisk værktøj, er det ikke en facitliste. Der kan være mange tolkninger af historier, og det vil du sikkert også opleve. Du kan på borneliv.dk lære meget mere om Fortællehjulet, og hvordan det kan anvendes i undervisning.

Børneliv sætter fokus på børns måder at lære på, og der er derfor en masse spændende artikler og forklaringer, der kan være til gavn for pædagoger o.l.